Select your Top Menu from wp menus

Na Korčuli pronađen ključan dio lumbardske psefizme

Na Korčuli pronađen ključan dio lumbardske psefizme

Dijelovi Lumbardske psefizme pronađeni su još 1877. na brdu Koludrt (poznato i kao Sv. Ivan odnosno Sutivan). Potječe iz 3. ili 4. stoljeća pr. Kr. i time je najstariji dokaz da je na Korčuli postojala grčka kolonija. Sadrži zaključak narodne skupštine o utemeljenju kolonije i podjele zemlje doseljenicima kao i popis imena 200 doseljenika iz triju dorskih plemena. Iznimno je važan izvor za pravnu povijest Europe.

Nedavno je arheološka ekipa na čelu s Hrvojem Potrebicom pronašla ključan dio izgubljenog spomenika. Riječ je o natpisu uklesanom u crveni vapnenac dimenzija oko 30 x 15 cm. Čini gornji desni kut psefizme te sadrži retke koji se odnose na pravno povijesnu formulaciju teksta. Kao i ostali dijelovi psefizme, ovaj je pronađen u helenističkoj cisterni. Naime, nakon što je razbijena iskoristilo ju se kao građevinski materijal.

Psefizma je prebačena u zagrebački laboratorij radi analize. Nakon toga preuzet će ga restauratori i konzervatori te će naposljetku biti izložena u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Facebook Comments

Vezani članci