Na Korčuli pronađen ključan dio lumbardske psefizme

Dijelovi Lumbardske psefizme pronađeni su još 1877. na brdu Koludrt (poznato i kao Sv. Ivan odnosno Sutivan). Potječe iz 3. ili 4. stoljeća pr. Kr. i time je najstariji dokaz da je na Korčuli postojala grčka kolonija. Sadrži zaključak narodne skupštine o utemeljenju kolonije i podjele zemlje doseljenicima kao i popis imena 200 doseljenika iz triju dorskih plemena. Iznimno je važan izvor za pravnu povijest Europe.

Nedavno je arheološka ekipa na čelu s Hrvojem Potrebicom pronašla ključan dio izgubljenog spomenika. Riječ je o natpisu uklesanom u crveni vapnenac dimenzija oko 30 x 15 cm. Čini gornji desni kut psefizme te sadrži retke koji se odnose na pravno povijesnu formulaciju teksta. Kao i ostali dijelovi psefizme, ovaj je pronađen u helenističkoj cisterni. Naime, nakon što je razbijena iskoristilo ju se kao građevinski materijal.

Psefizma je prebačena u zagrebački laboratorij radi analize. Nakon toga preuzet će ga restauratori i konzervatori te će naposljetku biti izložena u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Komentari