Na dražbi prodan prsten koji je navodno pripadao Ivani Orleanskoj

U Engleskoj je na dražbi nedavno prodan prsten koji je navodno pripadao francuskoj nacionalnoj junakinji i katoličkoj svetici Ivani Orleanskoj. Iako mu je početna vrijednost procijenjena na 10 000 do 14 000 funti, prodan je za čak 240 000. Kupac je neko vrijeme bio nepoznat, ali se uskoro ispostavilo da je riječ o francuskom zabavnom parku sa srednjovjekovnom tematikom.

Prsten je posrebljen, a na njemu su ugravirana slova I i M te kratice IHS i MAR (kratice za Isus i Marija) te cvjetni motivi. Izrađen je oko 1400. i bio je u vlasništvu mnogih poznatih osoba, prva od kojih bila je Ivana Orleanska. Nakon što je uhićena, prsten je preuzeo proengleski nastrojen biskup Beauvaisa Pierre Cauchon. Nakon toga je prešao u ruke Henryja Beauforta, biskupa Winchestera. Njegova obitelj Cavendish-Bentinck zadržala je prsten u svom vlasništvu sve do početka 20. st. Zatim je više puta promijenio ruke sve dok ga je liječnik James Hasson kupio na aukciji kuće Sotheby’s 1947. za svega 175 funti. Njegov sin Robert Hasson prodao je prsten ove godine za gore navedenu svotu.

Ivanina se dva prstena spominju nekoliko puta u zapisima s njenog suđenja. Tužitelji su ih nastojali prikazati kao predmete s nadnaravnim moćima. Ona je to opovrgavala, dodavši da su joj jedan prsten poklonili roditelji, a drugi njen brat. Nije znala čak ni od kojeg su materijala izrađeni. Međutim, spomenula je i da prsten uz imena Isusa i Marije na sebi nosi tri križa. Prsten koji je nedavno prodan, međutim, na sebi nema nešto što bi se bez mnogo mašte moglo nazvati križevima. Usprkos tomu, već je nastala prepirka između Engleza i Francuza oko posjedovanja prstena. Englezi, naime, tvrde da je prsten izveden iz države bez odgovarajuće dozvole, a Francuzi su izjavili da nemaju nikakvu namjeru vratiti ga u Englesku.

Piše: Boris Blažina

Komentari