Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju – 2016.

Hrvatski Apoksiomen napokon je dobio svoje stalno mjesto. Nakon što ga je 1996. na pješčanom morskom dnu blizu Lošinja otkrio belgijski turist, prošlo je tri godine do trenutka kad je ovaj sjajan arheološki nalaz izronjen s 45 m dubine. Apoksiomen je najprije morao proći dugotrajan proces desalinizacije i restauracije da bi 2006. bio izložen u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Zatim je krenuo na svjetsku turneju: Italija, Los Angeles (muzej Paula Gettyja), londonski British Museum… Apoksiomen se napostljetku vratio kući – u Lošinj – gdje će i ostati. Svoj stalni dom dobio je u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju. U tu svrhu preuređena je palača Kvarner. Svoja vrata Muzej je otvorio u veljači 2016. godine.

Hrvatski Apoksiomen potječe iz 2. ili 1. st. pr. Kr. Visok je 192 cm i predstavlja savršeno građenog mladića. Apoksiomen (gr.apoxyesis) je zapravo jedna od čestih poza u kojoj su grčki kipari prikazivali atlete. On čisti svoje tijelo od znoja, ulja i prašine nakon napornog treninga, a naš Apoksiomen jedan je od rijetkih sačuvanih grčkih kipova koji su nekada krasili grčka svetišta i gradove i vježbališta.
Piše: Marsela Alić

Komentari