Kupalište rimskih vojnika otkriveno u Engleskoj

Major Roman find in Carlisle. Archaeologists have unearthed what they believe to be a Roman Bath house along with hundreds of artifacts including coins. The site is at Edenside home of Carlisle Cricket Club on the northern banks of The River Eden. Kevin Mounsey with an excellent example of a Roman water pipe: 24 May 2017 STUART WALKER 50088017F022.JPG

Prilikom izgradnje paviljona kod Carlislea u sjeverozapadnoj Engleskoj otkriveni su ostatci rimskog kupališta i desetci artefakata. Pronađeni su odlično očuvani podovi, hipokaust (sustav za grijanje prostorije zrakom koji se zagrijavao u pećima i zatim strujao kroz šupljinu podova i zidova), ostatci glinenih cijevi za vodu, novčići, ukosnice, vrhovi strijela i fragmenti posuđa. Riječ je o vojnom kupalištu elitne rimske konjaničke jedinice Ala Petriana, čija je baza bila u Uxelodunumu, utvrdi u sklopu Hadrijanovog zida.

Posebno zanimljiv pronalazak je natpis u pješčenjaku u čast Julije Domne, majke cara Karakale i supruge Septimija Severa. Julija je bila poznata kao vješta upraviteljica i iznimno obrazovana žena te je bila mecena mnogim filozofima i intelektualcima. Car Septimije Sever toliko ju je cijenio da ju je poveo sa sobom čak i na vojne pohode.

Piše: Boris Blažina


Komentari