“Krist rođen od Marije” – arheološko otkriće u Izraelu

Dana 20. siječnja 2020. godine, središnja izraelska arheološka ustanova, Israel Antiquities Authority, u svom je priopćenju za javnost izdala vijest o otkriću natpisa „Krist rođen od Marije“ u Taibi na sjeveru Izraela.

U bizantskom razdoblju Taiba je bila kršćansko selo, da bi potom potpala pod islamsku vlast, a naknadno postala i mjestom križarskog utvrđenja. Dok se danas na tom prostoru nalazi arapsko naselje, tragovi ranijeg naseljavanja još su uvijek vidljivi. Među njima ističe se građevina s dvije prostorije i podom ukrašenim geometrijskim mozaikom u sklopu koje je pronađen natpis.

Puni tekst natpisa pronađenog u Taibi glasi: „Krist rođen od Marije. Ovo je djelo bogobojaznog i pobožnog biskupa Teodozija i jadnog Tome podignuto od temelja. Tko god uđe, neka se pomoli za njih.“ Budući da je u ono vrijeme bilo uobičajeno postavljanje ovakvih pozdravnih natpisa na ulaze u crkve, on služi kao dokaz dotad nepoznate činjenice o postojanju crkve na tom području u promatranom razdoblju. Naime, iako su u čitavoj okolini dosad pronađeni arheološki tragovi kršćanske prisutnosti, u Taibi do ovog otkrića nije bila pronađena crkvena građevina.

Sam početak teksta, sa spomenom Krista i Marije, u onovremenim je natpisima i dokumentima često korišten kao način invokacije božanskog blagoslova i zaštite od zla na čitatelja ili posjetitelja. No, za dataciju je puno važniji spomen biskupa Teodozija. Naime, u 5. stoljeću, u koje je natpis stoga datiran, Teodozije je bio nadbiskup Beit She’ana, metropolije kojoj je Taiba organizacijski pripadala.


Budući da je kamen s natpisom iskorišten kao spolij u naknadno podignutoj urešenoj zgradi, koja je u uporabi bila na razmeđi bizantske i muslimanske vlasti na bliskoistočnom području, pretpostavlja se da je iskorišten u jednoj od obnova nakon potresa koji su pogađali to područje. Tome u prilog govori postojanje okruglog udubljenja na njemu, koje istraživačima daje naslutiti da je prije ponovne uporabe – ili zbog poštovanja ili zbog pripadnosti graditelja drugoj vjeri – s njega otklesan ranije prisutan znak križa.

Autor: Saša Vuković

Komentari