Kod Abu Dhabija otkriveno trgovište staro 4000 godina

A handout picture dated November 28, 2009 made available by Abu Dhabi Tourism Development & Investment Company (TDIC) shows a general view of the United Arab Emirates' only discovered Christian monastery on Sir Bani Yas Island in Abu Dhabi. The pre-Islamic monastery, which is believed to have been built around 600 AD, was initially discovered on the 87 square kilometre island of Sir Bani Yas during excavations in 1992 is now open to the public, a statement by the TDIC said December 12, 2010. AFP PHOTO/HO/TDIC/MARTIN PFEIFER -- RESTRICTED TO EDITORIAL USE -- (Photo credit should read Martin Pfeiffer/AFP/Getty Images)

Na otoku Sir Bani Yas blizu Abu Dhabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nedavno su otkriveni ostatci drevnog trgovišta. Otkopani su ostatci kamene zgrade, fragmenti mnogo keramičkih posuda i drugi predmeti koji su prema procjeni stari oko 4000 godina. To je još jedan dokaz postojanja velike trgovačke mreže na prostoru Arapskog poluotoka, Iraka i južne Azije u to vrijeme.

Detaljna analiza pronađenih artefakata tek predstoji, ali već je ustanovljeno da neki od lončarskih predmeta potječu iz Pakistana. Pronađeni su i brončani alati, što upućuje na to da je prostor današnjih Ujedinjenih Arapskih Emirata bio uključen u trgovinu bakra s okolnim zemljama.

Najvažniji od pronađenih artefakata je pečat iz Dilmuna, drevne i bogate civilizacije na Perzijskom zaljevu poznate po pomorskoj trgovini. Prikazuje životinju i čovjekoliko biće ispod mjeseca.

Piše: Boris Blažina

Komentari