Je li prvi povjesničar Amerike pokopan ispod Kolumba?

Godine 1992. radnici su u katedrali u Santo Domingu, glavnom gradu Dominikanske Republike, otkopali grobnicu za koju se vjeruje da je pripadala Kristoforu Kolumbu. Dogodilo se to u sklopu radova s namjerom da se njegove posmrtne ostatke prebaci u Kolumbov svjetionik, spomenički kompleks posvećen velikom istraživaču (iako postoje kontroverze oko autentičnosti ovih ostataka). Tijekom radova otkrili su da se ispod grobnice nalazi još jedna.

Glavni konzervator katedrale, Esteban Prieto Vicioso, na temelju dokumenata iz 16. stoljeća iznio je tezu da grobnica pripada Gonzalu Fernándezu de Oviedu, čovjeku kojem se pripisuje autorstvo najstarijeg opisa Amerike, izrađenog po nalogu svetorimskog cara Karla V. Iako danas uvelike zaboravljen, de Oviedo je bio jedan od važnih službenika španjolske krune u to doba te je odigrao veliku ulogu u dovršenju rekonkviste (osvajanje Grenade 1492.) i stvaranju kolonijalnog carstva u Americi. Dio života proveo je u Italiji, družeći se s velikim ličnostima poput Leonarda da Vincija i notornog pape Aleksandra VI. iz dinastije Borgia. Kasnije je obnašao niz važnih funkcija u Santo Domingu, naposljetku postavši i guverner te kolonije te službeni kroničar španjolske krune.

Godine 1526. izdao je djelo Sažetak prirodne i opći povijesti Indija, jedan od rijetkih suvremenih prikaza španjolskog osvajanja Amerike te djela koje se i danas naširoko rabi kao izvor za povijest tog razdoblja. Preko njegovog djela Europljani su saznali za mnoge američke kulture poput ananasa i duhana. Kasnije je izdao još jedno važno djelo o Americi – Opća i prirodna povijest Indije te otoka i kontinenta u moru Oceanu.

Piše: Boris Blažina


Komentari