Je li Balkan kolijevka čovječanstva?

U suvremenoj je znanosti uvriježeno mišljenje da najstariji ljudski pretci potječu iz središnje Afrike, gdje su se prije otprilike 7 milijuna godina evolucijski odvojili od majmuna. Međutim, novo je istraživanje fosila u Grčkoj i Bugarskoj otkrilo da su tamo prije 7,2 milijuna godina živjela majmunolika stvorenja nazvana Graecopithecus freybergi koja bi mogla biti najstariji poznati čovjekovi pretci.

Rekonstrukcija zubi pomoću računalne tomografije (CT) pokazala je da korijeni zubi na dva pronađena fosila Graecopithecusa freybergija više nalikuju onima čovjeka nego onima majmuna. To, prema riječima znanstvenika, pokazuje da je riječ o hominidu, a ne o majmunu, što već samo po sebi predstavlja veliko otkriće jer se dosad vjerovalo da su hominidi živjeli isključivo u Africi. Nadalje, novija istraživanja sedimenata na prostoru jugoistočne Europe, kojima je ustanovljeno da se na tom području nekad prostirala savana – krajolik poput onog na kojem su se razvili afrički hominidi – također idu u prilog novoj teoriji.

Ako bude prihvaćena, ova bi teorija mogla promijeniti sadašnje shvaćanje čovjekova porijekla. Neki su stručnjaci, međutim, skeptični te upozoravaju da je teorija o afričkom porijeklu čovjeka potkrijepljena s mnogo više nalaza. Smatraju da je opasno na temelju samo jedne fiziološke karakteristike zaključiti spada li neko biće među majmune ili među hominide.


Piše: Boris Blažina

Komentari