Iskopavanje kod Starog grada Pakraca dalo prve rezultate

Na iskopini blizu sjedišta općine i policijske postaje u Pakracu otkriveni su pomoću radara ostatci iz srednjeg vijeka. Riječ je o kamenim strukturama čija svrha još nije poznata. Arheolozi pod vodstvom dr. Juraja Belaja prepoznali su da je riječ o dvobrodnom objektu koji bi mogao biti crkva, ali točan tlocrt tek treba ustanoviti.

Inače, Stari grad Pakrac bio je jedna od najvećih utvrda u Slavoniji. Izgrađen je u 13. stoljeću. Imao je oblik nepravilnog peterokuta sa 7 vanjskih kula i središnjom branič-kulom i opkopom. Nekoć su u njoj sjedište imali vitezovi ivanovci. Unutar zidina nalazila se prva hrvatska kovnica novca. Duže vrijeme bila je sjedište vranskog priorata, a neko vrijeme nju su držala i poznata braća Talovac. Prije dolaska Osmanlija bio je posjed Zrinskih, a nakon toga jedno je vrijeme bio sjedište sandžaka. Posjetio ga je i opisao slavni putopisac Evlija Čelebi.

Utvrdu su kasnije ponovno osvojili Habsburgovci, a sredinom 18. stoljeća posada je premještena u novu vojarnu te je Stari grad postupno propao.

Piše: Boris Blažina


Komentari