Grobnice u pukotini

Grobnice stare 2000. godina pronađene su u području Al-Kamin al-Sahrawi u pokrajini Minya, južno od Kaira, javlja BBC. U grobnicama je bilo nekoliko različitih sarkofaga i komadi gline. Egipatsko ministarstvo za starine priopćilo je da otkriće “pokazuje da je to područje dugo vremena služilo kao veliko groblje.

U jednoj grobnici, do koje su arheolozi došli kroz pukotinu u stijenama, bila su četiri sarkofaga ukrašena ugraviranim ljudskim licima. U drugoj su otkrivena četiri grobna mjesta, uključujući jedno dječje. Prema komadima gline, groblje je datirano u razdoblje između 27. dinastije, utemeljene 525. prije Krista i grčko-rimske ere koja je trajala od 332. prije Krista do 4. stoljeća.

Ali al-Bakry, vođa misije, rekao je da su u jednoj grobnici pronađene kosti žene, muškaraca i djece različite dobi. “Grobnice su bile dio velikog groblja u sklopu golemog grada, a ne vojarne kako neki sugeriraju”, rekao je. Ministarstvo u priopćenju dodaje da se “radovi na otkrivanju novih tajni nastavljaju”. Arheološki radovi na tom lokalitetu počeli su 2015.


Komentari