Georadarom otkriven rijedak vikinški brod

Ogroman vikinški brod pronađen je u južnoj Norveškoj, u općini Østfold. Otkrili su ga arheolozi s Norveškog instituta za kulturno nasljeđe pomoću georadara. Duljina broda procjenjuje se na čak 20 metara, što znači da je jedan od najvećih pronađenih vikinških brodova. Čini se da je donja polovica broda u neobično dobrom stanju. 

Važne vikinške osobe pokapane su sa svojim brodovima. Veličina novopronađenog broda upućuje na iznimno važnog vođu. U Norveškoj su dosad pronađena samo tri dobro očuvana broda, što ovo otkriće čini još zanimljivijim. Nitko nije pomišljao da bi se ovdje mogli pronaći senzacionalni vikinški ostatci jer je područje pod intenzivnom poljoprivredom još od 19. stoljeća i mnogo puta preorano. Brod je otkriven na svega pola metra pod površinom. Grobni humak su poljoprivrednici odavno poravnali. 

U blizini je pronađeno pet zatrpanih dugačkih objekata i osam grobnih humaka, što upućuje na to da je možda riječ o vikinškom groblju i naselju. Ovakvo mjesto bilo je vrlo važno za vikinške ratnike. 

Piše: Marsela Alić


Komentari