Dokazi o neobičnom iskrcavanju u Japan

Australski kažnjenici na brodu Cyprus pobunili su se i 1829. preoteli brod dok je plovio s Tasmanije u Hobart. Vođa pobunjenika William Swallow kasnije je pred sudom u Londonu svjedočio kako je početkom iduće godine posjetio Japan, gdje mu je topovska kugla izbila teleskop iz ruke. Preživjeli članovi njegove posade, inače posljednji ljudi pogubljeni za piratstvo u Ujedinjenoj Kraljevini, potvrdili su da je doista bio u Japanu.

U nedostatku dokaza priča je odbačena kao neistinitom, a dosad se vjerovalo da je priča puka izmišljotina. Međutim, nedavno je povjesničar-amater otkrio je japanski rukopis sa slikama koji dokazuje da je priča doista stvarna.

Nick Russel, profesor engleskog koji radi u Japanu, objavio je rezultat višegodišnjeg rada u australskim i japanskim arhivima. Otkrio je da su Japanci zabilježili dolazak barbarskog broda u luku gradića Mugija na otoku Shikoku 16. siječnja 1830. godine. Pomoću slike u kronici zaključio je da je doista riječ o brodu Cyprus.

Tada je u Japanu bila na snazi careva naredba da sve strance koji stignu na otok valja ubiti ili zarobiti te da je svaki drugi kontakt s njima strogo zabranjen. Međutim, lokalni samuraju nisu se sasvim pridržavali te naredbe. Pokušali su se sporazumjeti s Australcima.


Bili su začuđeni neobičnim zvukovima koje su proizvodili europski instrumenti, dimom kojim su izbacivali iz usta (riječ je o lulama), njihovim glasovima poput cvrkuta ptica, njihovom lijepom ali kičastom odjećom i čudnim običajima. Na kraju su Japanci posumnjali da je riječ o piratima te su ih otjerali topovskom paljbom.

Piše: Boris Blažina

Komentari