Dijelovi mumije sakriveni u zvučnicima

Međunarodna zračna luka Kairo ima posebnu jedinicu za borbu protiv kriminala. Nije riječ o nekoj posebno istreniranoj vojnoj jedinici, nego o arheološkom odjelu. Naime, Egipat je još 1983. donio zakon prema kojem sve stvari od povijesne / arheološke važnosti pripadaju državi, što uključuje ljudske i životinjske ostatke. Stoga posebna arheološka jedinica radi u zračnoj luci s ciljem prepoznavanja arheoloških predmeta u prtljazi kako se ne bi prokrijumčarili iz zemlje.

Tako su na rengenu jednog kofera u veljači 2019. uočeni dijelovi mumije: dio trupa, jedna ruka, dio lijeve šake, dvije noge i dva stopala. Nakon pregleda stručnjaci su utvrdili da je riječ o dvjema drevnim mumijama te su otpremljene na restauraciju. Mumije koje su trebale završiti u Belgiji, bile su sakrivene u zvučnicima. Krijumčarima prijeti velika novčana kazna i do dvije godine zatvora.

Krijumčarenje predmeta iz Egipta u porastu je od 2011., odnosno od razdoblja politički nestabilne situacije u zemlji. Za 2016. procijenjena vrijednost krijumčarenih artefakata iznosila je oko 50 milijuna dolara. Čak su i zračne snimke posljednjih godina pokazale veću devastaciju nalazišta nego inače.

Preuzeto: www.livescience.com


Komentari