Božanstvo Xipe Tótec zahtijevalo je nošenje ljudske kože

Meksičko nalazište Ndachjian u saveznoj državi Puebla već godinama otkriva nove zanimljivosti o pretkolumbovskoj prošlosti srednje Amerike. Puebla je uglavnom planinski kraj s vulkanskim vrhovima, kao što je Popocatépetl visok 5452 metara, dok se na sjeveroistoku preko planinskog lanca Sierra Madre Oriental spušta prema priobalnoj nizini Meksičkog zaljeva.

U blizini nalazišta istraživači Meksičkog Državnog instituta za antropologiju i povijest iskopali su hram, a u njemu su pronašli tri zanimljive skulpture. Na torzu visine 80 centimetara isklesana je suknja od perja, te pokrov od ljudske kože koja visi s njega. Dvije glave visoke 70 centimetara teške su oko 200 kilograma i zapravo su prikaz glave bez kože.

Ove tri monumentalne skulpture predstavljaju božanstvo Xipe Tótec, a hram je bio središte njegovog kulta. Ovo je prvi očuvani hram posvećen Xipe Tótecu. Kompleks su vjerojatno izgradili pripadnici naroda Popoloca između 1000. i 1260. kaže arheolog Noemí Castillo Tejero.

Bog Xipe Tótec povezan je s ritualima u kojima se žrtvama uklanjala koža. Bio je bog plodnosti, rata i poljoprivrede. Njemu je bio posvećen proljetni festival  Tlacaxipehualiztli. Žrtve su ubijane u međusobnoj borbi ili su ih zasuli strelicama. Ubijenim žrtvama potom je oderana koža koju su svećenici i drugi sudionici rituala nosili na sebi danima. Ovaj je bog imao važno mjesto u mitologija Asteka koji su kasnije pokorili narod Popoluca.

Piše: Marsela Alić
Izvor: AP

Komentari