Bizantski natpis pronađen u Jeruzalemu

A 1500-year-old mosaic floor bearing a Greek writing, discovered near Damascus Gate in Jerusalem's Old City, is displayed at the Rockefeller Museum in Jerusalem August 23, 2017. REUTERS/Ronen Zvulun

Arheolozi Izraelske uprave za starine otkrili su kod Damaščanskih vrata u Jeruzalemu mozaik s natpisom iz 6. stoljeća koji spominje ime cara Justinijana I. Velikog. Prvo su otkrili veliku prostoriju s podnim mozaikom, najvjerojatnije svojevrsni hostel za hodočasnike. Većina kockica koje sačinjavaju pod su bijele i ne prikazuju ništa, ali jedan dio sadrži šest redova natpisa na grčkom jeziku.

Tekst glasi: „U vrijeme našeg najpobožnijeg cara Flavija Justinijana, ovu je cijelu zgradu ustanovio i podigao Konstinije (Konstantin), najpobožniji svećenik i opat, u vrijeme 14. indikcije“. Indikcija je stara mjera za vrijeme, što nam omogućuje da tekst datiramo u 550. ili 551. godinu.

Konstinije je otprije poznat jer se njegovo ime spominje u jednom natpisu iz 542. u tzv. Novoj crkvi, najvećoj crkvi u Jeruzalemu i jednoj od najznačajnijih u Bizantskom Carstvu. Činjenica da je nadgledao izgradnju i velike crkve i hostela za hodočasnike svjedoči da je riječ o vrlo utjecajnoj osobi.

Piše: Boris Blažina


Komentari