3D model andske metropole Pumapunku

Kad su konkvistadori 1549. naišli na veličanstveno zdanje Pumapunku u zapadnoj Boliviji, nisu mogli vjerovati da je tako nešto moguće izgraditi. Uslijedila su stoljeća pljačke i uništavanja. Danas su ostale samo ruševine. Stoga su znanstvenici odlučili izraditi 3D model. Na čelu tima nalazio se arheolog Alexei Vranich sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Pumapunku je naziv na lokalnom jeziku i znači otprilike “sklonište od jaguara”, a nalazi se u gradu Tiwanaku. Nekada je ova metropola, smještena u Andama, bila naseljena od 500. do 1000. godine. Na vrhuncu je Pumapunku bio ogroman kompleks s brojnim zgradama, trgovima i putovima. Kameni blokovi izrađeni su takvom preciznošću i u standardnim modelima da se pojavila teorija o izvanzemaljskom utjecaju. Grad se nalazi desetak kilometara od jezera Titicaca, na oko 3800 metara nadmorske visine. U njemu je živio narod kojeg nazivamo Tiwanaku, a naslijedili su ih Inke. 

Prije izrade 3D modela znanstvenici su, osim samog nalazišta, istražili sve bilješke na različitim jezicima iz različitih razdoblja i slike svih istraživača i konvistadora. Na temelju toga nastao je najprije digitalni model, a zatim 3D printani model. Rad je otežavala jedinstvenost Pumapunkua jer si znanstvenici nisu mogli pomoći analogijama s drugim gradovima. Veličina modela iznosi 4 posto realne veličine Pumapunkua.  

Znanstvenici su isprintali 150 dijelova ovog nevjerojatnog zdanja i zatim ih spajali. Veličina grada ispala je veličine 30 cm x 155 cm. Kako se mjere novi blokovi na nalazištu, tako se dodaju u digitalni model, koji će biti dostupan znanstvenicima diljem svijeta. Vranich je istaknuo kako je trošak izrade 3D modela iznosio svega 1200 dolara. 

Piše: Marsela Alić

Komentari