Select your Top Menu from wp menus

120 dana Sodome proglašeno nacionalnim blagom

<em>120 dana Sodome</em> proglašeno nacionalnim blagom

Francuska Vlada proglasila je izvorni rukopis 120 dana Sodome markiza de Sadea nacionalnim blagom. Time se zabranilo prodavanje ovog kontroverznog djela izvan granica Francuske, a francuska Vlada morat će unutar idućih 30 mjeseci ponuditi svotu u skladu s „međunarodnom tržišnom vrijednošću“ rukopisa, koji se trenutno nalazi na dražbi (vjeruje se da je upravo strah od odlaska rukopisa u drugu državu potaknuo ovu odluku).

Djelo se smatra vrijednim jer daje uvid u mračnu stranu ljudske seksualnosti, ali i zbog pružanja uvida u političke i moralne kontroverze ancien regimea. De Sade ga je napisao na komadićima pergamene koje je lijepio zajedno dok je bio zatvoren u zloglasnoj Bastillei. Rukopis stoga pomalo nalikuje ispisanoj roli toaletnog papira, što je i na neki način prikladno s obzirom na tematiku.

S obzirom da je bez najave iz zatvora odveden u umobolnicu, markiz nije imao priliku ponijeti rukopis sa sobom pa je djelo dugo vremena ostalo skriveno u pukotini u zidu zatvora. 120 dana Sodome zatim je prošlo kroz ruke više kolekcionara u tri države te doživjelo nekoliko tiskanih izdanja. 

Piše: Boris Blažina

Facebook Comments

Vezani članci