Somalijskom piratu presudila žeđ za slavom – upao u filmsku zamku

Fotografija: Screenshot YouTube (CGTN).

Da želja za slavom može biti kobna osjetio je na svojoj koži bivši somalijski pirat. Zanima li vas o čemu je točno riječ zavirite u naš današnji članak.

Od ribarske tvrtke do vođe pirata

Mohamed Abdi Hassan zaradio je milijune otmicama brodova. U piratske vode ušao je već u 90-im godinama prošlog stoljeća. U tom je trenutku Somaliju zahvatio Građanski rat, koji je uništio i njegovu ribarsku tvrtku pa se onda preorijentirao na drugi biznis. Vodećom osobom somalijskog piratstva postao je početkom ovog stoljeća. Abdi Hassan se smatra odgovornim za otmice desetaka komercijalnih brodova između 2005. i 2013. U tom je razdoblju, vjeruje se, zgrnuo ogromno bogatstvo koje analitičari procjenjuju između 5 i 13,5 milijuna dolara. Godine 2013. se navodno umirovio, ali se vjeruje da je ovo povlačenje posljedica što posao više nije bio dovoljno unosan pa je to bio “častan” način izlaska iz te priče. Naravno postojali su tu i drugi kompenzirajući poslovi poput preprodaje droge.

Umjesto filmske ekipe – policija

Abdi Hassan živio je raskošno, ali je nešto u tome svemu nedostajalo, nije bilo slave, a za time je poprilično patio. Uskoro je namamljen u Europu s ponudom koju nije mogao odbiti. Nudilo mu se sudjelovanje u snimanju dokumentarca o somalijskim piratima. Pomalo se  ljutio sam na sebe što je pristao, ali želja za slavom bila je jača. U avion za Bruxelles sjeo je zajedno s još jednim suradnikom 2016. godine, no ono što nije znao je to da ga je avion vozio samo u jednom smjeru. Kada se iskrcao na belgijskom aerodromu bio je uvjeren da će napokon dobiti priznanje i slavu kakvu zaslužuje. No umjesto filmske ekipe dočekala ga je policijska svita.


Osveta za belgijski brod na kojem su bili i Hrvati

Možda će vas zanimati zašto su se Belgijanci odlučili na ovaj potez, stvar je jednostavna jer su  željeli riješiti slučaj otmice broda Pompeji i njegove deveteročlane posade. Ta se otmica zbila u travnju 2009. godine, a među članovima posade bila su četiri Hrvata. Brod je išao prema Sejšelima. Brodovlasnik je kasnije platio otkupninu od, kažu, čak 8 milijuna dolara. Kada je Abdi  Hassan stigao u Bruxelles odveden je s aerodroma u Brugge gdje se suočio s optužbama za otmice i članstvo u zločinačkoj organizaciji. Kasnije je osuđen na 20 godina zatvora. Iako nosi nadimak Velika usta, a koja su u Somaliji bila strah i trepet svima – njegov konačan pad nisu uzrokovala ona već njegov prenapuhan ego.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari