Najveća pljačka u povijesti Japana

Fotografija: Screenshot YouTube (Red Web).

Htjeli to priznati ili ne, ukoliko vam je ikada nedostajalo novca ili ste pak jednostavno samo
gramzivi pa biste htjeli imati više od onoga što imate, sigurno ste se zapitali kako izvesti
savršenu pljačku, a onda se odvesti u suton na svojem Harleyu. Danas ćemo donijeti jednu takvu priču o savršenoj pljački koja se dogodila prije više od pola stoljeća. Ta se neobična i nenasilna pljačka zbila u predblagdansko vrijeme 1968. godine u Japanu. Ono što je čini dodatno zanimljivom je to što njezini počinitelji (ili počinitelj) do danas nisu otkriveni.

Pojava lopova na vidiku

Godine 1968. Japan je prosperirao i zemljom je kolalo puno novca, a kada ima novca za
očekivati je da će se pojaviti na vidiku i lopovi. Sve je počelo 6. prosinca 1968. kada je upravitelj podružnice Japan Trust Bank (sada Mitsubishi UFJ Trust Bank) u zapadnom Tokiju pregledavao poštu. Pismo koje je uzeo u ruke se na prvi pogled nije razlikovalo od ostalih. No kada ga je rastvorio bilo je jasno da je riječ o netipičnom pismu koje je bilo dijelom ispisano rukom, a dijelom su slova u pismu bila izrezana iz novina. Vrlo brzo je bilo jasno da je riječ o prijetećem pismu. Pošiljatelj je tražio, a što drugo, nego novac. Prema njegovom planu banka je trebala poslati nekog od pomoćnog osoblja s 3 milijuna jena na određeno mjesto idućeg dana do 17 sati. Kao i kod svakog takvog pisma postojala je i odgovarajuća prijetnja. Ona je glasila da će u slučaju da se banka ogluši o ovaj zahtjev u zrak odletjeti dom upravitelja banke, kao i sama banka. Čelnik banke je odlučio riskirati i zvati policiju koja se sutradan u velikom broju pojavila u blizini mjesta dostave novca. Kako policija pri tome nije uočila ništa sumnjivo, sve je okarakterizirano kao loša šala i istraga je prekinuta.

Prijevoz novca u velikoj limuzini

Policija je malo prebrzo donijela ovaj zaključak jer je pismo bilo uvertira u ono što će se dogoditi 10. prosinca 1968. Tog dana u ranim jutarnjim satima u velikoj limuzini Nissan Cedric iz japanske banke krenula je dostava bonusa za radnike u tvornici korporacije koja je danas poznata kao Toshiba. Vrijednost bonusa je iznosila malo manje od 300 milijuna jena, što bi u današnjem novcu bilo nešto manje od 3 milijuna američkih dolara. Novac je bio raspoređen u tri metalne kutije. Upravo zbog činjenice da je u prometu bilo više novca nego inače, u ovom su se vozilu našla četiri nenaoružana zaštitara. Zaštitari su bili upoznati s prijetnjama koje je ranije zaprimila banka, no uprava je i dalje smatrala da je prijevoz u običnom vozilu manje rizičan. Doduše očito čelni ljudi nisu previše razmišljali jer da jesu, novac ne bi slali ni u skupocjenoj limuzini.


Kako je “policajac” nasamario zaštitare

Zaštitari su bili tog dana pod povećanim pritiskom zbog prijetnji upućenih banki. Kada je
njihovo vozilo skrenulo na sporednu dionicu puta tik pred odredištem, odahnuli su. Tvornica je od njih bila udaljena samo nekoliko stotina metara i nitko više nije očekivao problem na kraju puta. No onda se dogodilo nešto što će se pokazati savršenom pljačkom. Ispred njih se pojavio policajac na motoru i zaustavio vozilo. Policajac je doslovno skočio s motora i dojurio do auta te je zaštitarima paničnim glasom rekao da su se dogodile dvije eksplozije jedna u banci, a druga u upraviteljevom domu i da imaju razloga sumnjati da je eksploziv pod automobilom. Zaštitari su se brže bolje izvukli iz auta dok se „hrabri policajac“ zavukao pod vozilom. Uskoro su mogli uočiti odbljeske svjetlosti i gustog dima ispod vozila, a onda se policajac kotrljajući izvukao i rekao im da će doći do eksplozije i da se udalje što je više moguće. Oni su to očekivano i učinili. Dok su se udaljavali vidjeli su da policajac ulazi u vozilo, no u njihovom glavama bila je to hrabra gesta čovjeka koji se sprema odvesti auto što dalje od potencijalnih žrtava, i na trenutak su osjetili i divljenje prema osobi koja ih je, kako se pokazalo, dobrano nasamarila.

Zaštitari polako povezuju stvari

Ne znamo koliko su tako dugo stajali, no dovoljno da bi shvatili da se eksplozija nije dogodila, a onda su uočili da su tamo gdje je stajalo vozilo ostali ostaci onoga što nazivamo bengalskom vatrom i počeli su povezivati stvari. Na mjesto događaja je ubrzo stigla policija, a u gradu je proglašeno opsadno stanje. Na poprištu pljačke je ostalo podosta predmeta koji su se mogli dovesti u vezu s počiniteljem, pa ipak se sve to nije pokazalo dovoljnim za rješavanjem slučaja. Kao prvo bio je tu motor koji je, kako su zaštitari naknadno uočili, bio samo prebojan bijelom bojom. Njegova daljnja analiza je pokazala da je riječ o motoru koji je nedugo prije pljačke ukraden pa taj trag policiju nije daleko doveo. Od svih ostataka najbolji trag je bilo pismo odnosno njegovi dijelovi koji su bili ispisani rukom, kao i krvna grupa B do koje se došlo analizom sline s poštanske markice ucjenjivačkog pisma. Iako je ovaj pljačkaš izveo genijalnu pljačku, kada je u pitanju pismo onda je tu zakazao, i to je jedan od onih momenata koji idu u prilog da je u pljački sudjelovalo više osoba.

Najveća policijska istraga u Japanu

Bio je to početak najveće istrage u povijesti Japana u kojoj je sudjelovalo 170 000 policajaca. Na poprištu pljačke nađeno je šest milijuna otisaka prstiju i svaki je pojedinačno provjeren. S obzirom na ovakav pristup ne iznenađuje što je istraga koštala tri puta više od vrijednosti ukradenog novca. Unatoč neuspjehu istrage policija je uspjela rekonstruirati neke momente u kretanju počinitelja. Tako je jasno da je vozilo banke počinitelj napustio nakon nekog vremena, i zamijenio ga drugim, pa trećim automobilom. No, to je otprilike sve što se saznalo o počiniteljevom kretanju.

Efikasna policija ili ?

Statistika kaže da je policija u Japanu vrlo efikasna. Oni, čini se, trude poslati poruku da vam zločin neće proći kako bi se sasjekao kriminal u korijenu. No s druge strane postavlja se pitanje je li ta efikasnost stvarna ili možda samo takvom prikazana. Prvo je zbog ove počinjene pljačke sumnja pala na mladića kojega su mediji prozvali “Mladić S”. Bio je to 19-godišnji sin jednog policajca koji je nalikovao na počinitelja prema iskazu zaštitara, a uz to je bio pripadnik jedne od lokalnih bandi. Ovaj je mladić u noći kada mu je policija zakucala na vrata počinio suicid cijanidom. Njegov rukopis i krvna grupa nisu odgovarali onoj iz pisma, što ne znači da on u sve to nije bio upleten. Do danas je on za mnoge u Japanu ostao glavnim osumnjičenim za ovu pljačku. Međutim, novac koji bi bio povezan s pljačkom, kao i ovim mladićem nikada nije pronađen. Kasnije su zaposlenici banke ustvrdili da nisu vidjeli dobro lice pljačkaša zbog čega je i fotorobot došao pod znak upitnika. Godinu dana nakon pljačke u prosinca 1969. uhićen je 26- godišnji muškarac, ali pokazalo se nakon dužeg medijskog linča da on nije mogao biti na mjestu pljačke jer je tog dana bio na nezgodnom proktološkom pregledu, sreća po njega ili možda ne. Naime, mediji su mu uništili ugled što je imalo poguban utjecaj na njegov kasniji život. Kako se ovo uhićenje pokazalo isforsiranim, ubrzo je jedan od vodećih policajaca u ovom slučaju osuđen za zloupotrebu ovlasti.

“Idiot s puno sreće”

Naime, u prosincu 1975. je nastupila zastara za počinjeni zločin, a lopov je od 1988. godine
mogao slobodno podijeliti svoju priču u javnosti bez posljedica. No do danas počinitelj to nije učinio, barem ne onaj pravi. Ovaj je slučaj do danas ostao neriješen. Pljačka od 300 milijuna jena se usjekla u japansku kolektivu memoriju i tamošnja policija će vam reći da je počinitelj ovog zločina bio “idiot s puno sreće”, iz čega je očito da još nisu preboljeli ovaj neriješeni slučaj koji im je pokvario zavidne statistike. Ako je što sigurno, to je da danas uz svu tehnologiju kojom raspolažemo ovaj zločin ne bi prošao samo tako, i gotovo je sigurno da bi izgubio svoj “zvjezdani status” savršenog. Iako novca nikada dosta, ukoliko ga doista želite, a ne možete ga zaraditi, u čemu vam u potpunosti vjerujemo, okrenite se možda igrama na sreću. Istina, manje je vjerojatno da ćete do novca doći, ali ako dođete nećete biti u opasnosti od gubitka slobode, a onda i novca do kojega ste došli.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari