Na današnji dan

Zulu ratnici ubili jedinog sina i nasljednika Napoleona III. (1879.)

Dana prvog lipnja 1879. ubijen je na jugu Afrike jedini sin i nasljednik posljednjeg francuskog cara Napoleona III. iz dinastije Bonaparte. Radilo se o mladiću imena Napoléon Eugène Louis Jean Joseph Bonaparte, koji je imao specijalnu titulu prince impérial (ta je titula označavala carskog prijestolonasljednika u Francuskoj tijekom tzv. Drugog carstva). U trenutku tragične smrti imao je mladi princ samo 23 godine.

Princ je poginuo tijekom rata protiv Zulua, koji su Britanci vodili na jugu Afrike 1879. godine. Navodno je princ osobno inzistirao da bude angažiran na bojnom polju u britanskoj vojsci, jer je u Ujedinjenoj Kraljevini odrastao nakon što mu je otac bio svrgnut s carskog prijestolja u Francuskoj. Princ je tamo tijekom mladosti bio primio vojno obrazovanje i navodno je želio osobno sudjelovati na bojištu.

Princa je ubila skupina Zulu ratnika kod mjesta Itelezi na jugu Afrike. Riječ je o lokaciji na području današnje južnoafričke provincije KwaZulu-Natal, oko 350 kilometara jugoistočno od Johannesburga. Princ se navodno hrabro borio protiv višestruko brojnijih Zulua, no na kraju je ubijen.

Komentari