Na današnji dan

Žuja je zakon – otvorena Zagrebačka pivovara (1893.)

Povijest pivovare počinje kada se pokazalo da mali obrtnici – pivari s Gornjeg grada nisu mogli proizvesti dovoljno pive za grad koji se sve više širio.

Dvanaestog srpnja 1893. godine svečano je otvorena Zagrebačka pivovara u vrtu na Gornjoj Ilici. Bio je to događaj koji je privukao tisuće građana koji su pohitali posjetiti novo zdanje. Naime, vrt novootvorene pivnice bio je rasvijetljen električnom rasvjetom i to petnaestak godina prije nego je grad Zagreb uveo javnu električnu rasvjetu koja je zamijenila plinske svjetiljke. Nad terasom je izgrađen krov koji je goste štitio od sunca i vjetra, a unutrašnjost pivovare imale je i sustav za hlađenje.

Inače, povijest pivovare počinje kada se pokazalo da mali obrtnici – pivari s Gornjeg grada nisu mogli proizvesti dovoljno pive za grad koji se sve više širio. Tada su grof Gusta Pongratz i barun Petar Dragutin Turković inicirali izgradnju nove pivovare. Osnivačka skupština Zagrebačke pivovare kao dioničkog društva održana je 19. svibnja 1892. u prostorijama Hrvatske eskontne banke na Jelačićevu trgu. Uskoro se pristupilo izgradnji tvorničke zgrade po nacrtima arhitekta Kuna Weidmanna, a u izvedbi Janka Grahora.  

Od 2012. godine Zagrebačka pivovara u vlasništvu je društva Molson Coors, jedne od najvećih svjetskih industrija piva, a njen najpoznatiji proizvod je Ožujsko pivo koje je poznato i pod nadimkom Žuja.

piše: Dražen Krajcar


Komentari