Na današnji dan

Zračni brod Graf Zeppelin krenuo na put oko svijeta (1929.)

Za točku početka i kraja putovanja oko svijeta odabrana je američka mornarička zračna baza Lakehurst, smještena 70-ak kilometara jugozapadno od New Yorka. 

Dana 8. kolovoza 1929. godine krenuo je zračni brod Graf Zeppelin na put oko svijeta. Radilo se o pothvatu koji je podupirao medijski magnat William Randolph Hearst (vlasnik dvorca u Kaliforniji zvanog Hearst Castle i jedne od inspiracija za lik Charlesa Fostera Kanea u filmu Građanin Kane).

Zračni brod krenuo je na put iz američke savezne države New Jersey. Naime, za točku početka i kraja putovanja oko svijeta odabrana je američka mornarička zračna baza Lakehurst, smještena 70-ak kilometara jugozapadno od New Yorka. Na toj istoj lokaciji osam godina kasnije eksplodirao znameniti njemački zračni brod Hindenburg.

Iz Lakehursta krenuo je Graf Zeppelin na istok preko Atlantskog oceana. Preletjevši Francusku pristao je u Friedrichshafenu, na graničnom području Njemačke i Švicarske, a zatim nastavio put prema istoku Europe. Zanimljivo je da je Graf Zeppelin preletio i preko SSSR-a, u kojem je na vlasti tada bio Staljin. Sljedeće pristajanje bilo je u japanskom glavnom gradu Tokiju, nakon čega je krenuo na put preko Tihog oceana. Prelazak tog oceana označen je pristajanjem u Los Angelesu, a zatim je obavljen put preko SAD-a, sve do povratka u spomenuti Lakehurst 29. kolovoza 1929. godine. Ukupno je Graf Zeppelin na tom putu oko svijeta prevalio 33.234 kilometara tijekom 21 dana, 5 sati i 31 minute. Od toga je u letu proveo 12 dana, 12 sati i 13 minuta.


Komentari