Na današnji dan

Zračna borba njemačkog pilota Wernera Vossa protiv 8 britanskih lovaca – 1917.

Voss je imao samo 20 godina, ali je bio živuća legenda među zrakoplovnim asovima. Imao je iza sebe već preko 45 zračnih pobjeda.

Dana 23. rujna 1917. godine održala se jedna od najuzbudljivijih zračnih borbi u povijesti ratovanja. Njemački zrakoplovni as Werner Voss sam se suprotstavio čak osmorici britanskih zrakoplova. Voss je imao samo 20 godina, ali je bio živuća legenda među zrakoplovnim asovima. Imao je iza sebe već preko 45 zračnih pobjeda (jedino je Crveni barun Manfred von Richtofen bio poznatiji). Voss je dobio i znamenito odlikovanje Pour le Merite – najviše prusko vojno odlikovanje, poznato i pod nadimkom Plavi Max.

Toga je dana Werner Voss poletio u svom trokrilcu Fokker Dr.I (tzv. Dreidecker). Voss je ušao u borbu s osam britanskih zrakoplova na nebu iznad Belgije, koja je tada bila pod njemačkom okupacijom. Čak su i preživjeli britanski piloti kasnije priznali da se Voss neobično hrabro borio. Nije uopće pokušao pobjeći daleko brojnijim neprijateljima, a uspio je mecima pogoditi gotovo svaki od britanskih zrakoplova. 

Prema britanskim opisima, Vossov je trokrilac na kraju pogođen toliko jako da mu je motor prestao raditi. Udario je u zemlju takvom silinom da se činilo kao da se razbio u prašinu. Budući da je pao na područje iza britanskih rovova, Britanci su ga pokopali na brzinu i bez vojnih počasti.


Komentari