Na današnji dan

Znate li koji je najprevođeniji dokument na svijetu? – 1948.

Papa sveti Ivan Pavao II. opisao je Opću deklaraciju o ljudskim pravima kao “jedan od najvećih izraza ljudske savjesti našeg vremena.”

Opća deklaracija o ljudskim pravima najprevođeniji je dokument na svijetu, i to prema Guinnessovoj knjizi rekorda. Ta je deklaracija usvojena 10. prosinca 1948. godine, jednoglasnom odlukom Opće skupštine UN-a na zasjedanju u Parizu. Deklaraciju je izradio odbor na čelu s Eleanor Roosevelt (suprugom preminulog američkog predsjednika Franklina Delana Roosevelta). Među članovima odbora bili su Jacques Maritain (poznati katolički filozof) i Charles Malik (libanonski pravoslavni kršćanin), no glavnu ulogu imao je Kanađanin John Peters Humphrey.

Deklaracija sadrži 30 članaka. U preambuli navodi se potreba da svi ljudi imaju četiri osnovne slobode: slobodu govora, slobodu vjerovanja, slobodu od straha i slobodu od nestašice. Papa sv. Ivan Pavao II. opisao je Deklaraciju kao “jedan od najvećih izraza ljudske savjesti našeg vremena.” Današnji dan slavi se kao Međunarodni dan ljudskih prava, u spomen na usvajanje Deklaracije.


Komentari