Na današnji dan

Znate li koja od 50 saveznih država SAD-a ima najmanje stanovnika? – 1890.

U Wyomingu živi samo oko 583.000 stanovnika, otprilike 66 puta manje nego u Kaliforniji. Zanimljivo je da u Wyomingu veći postotak stanovnika posjeduje oružje nego u bilo kojoj drugoj američkoj saveznoj državi (čak 59,7%).

Dana 10. srpnja 1890. godine postao je Wyoming američkom saveznom državom, kao 44. država koja je pristupila SAD-u. Zanimljivo je da je Wyoming po broju stanovnika najmanja od svih 50 američkih saveznih država. Naime, u Wyomingu živi samo oko 583.000 stanovnika, otprilike 66 puta manje nego u Kaliforniji (najmnogoljudnijoj američkoj saveznoj državi).

Neobično je da Wyoming ima manje stanovnika čak i od površinom najmanje države, Rhode Islanda, koji je oko 80 puta manji od Wyominga. Razlog tome je niska gustoća naseljenosti, po kojoj Wyoming nadmašuje samo Aljaska. U političkom smislu Wyoming zbog malog broja stanovnika ima pravo na samo jednog zastupnika u Zastupničkom domu američkog Kongresa (Kalifornija ih ima čak 53). Naprotiv, u Senat daje Wyoming dva senatora, kao i sve druge države (uključujući Kaliforniju).

Zanimljivo je da država Wyoming ima najveći broj vozila po glavi stanovnika. Također, u Wyomingu veći postotak stanovnika posjeduje oružje nego u bilo kojoj drugoj američkoj saveznoj državi (čak 59,7%).

Država Wyoming načelno ima pravilan četverokutni oblik jer joj se granice poklapaju s linijama zemljopisne dužine i širine. Osim Wyominga, takav pravilan oblik imaju još dvije američke savezne države – Colorado i Utah – s time da je Colorado nešto veći od Wyominga, a Utah nešto manja.


Osobitu atrakciju u Wyomingu predstavlja nacionalni park Yellowstone, najstariji nacionalni park na području čitavog SAD-a. Više od 48% ukupnog zemljišta u Wyomingu posjeduje američka savezna vlada. Na području te države nalazi se i postrojenje za lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa s nuklearnim bojnim glavama (osim u Wyomingu središta za lansiranje takvih raketa nalaze se još i u državama Montani i Sjevernoj Dakoti, s time da svako od ta tri središta raspolaže sa 150 raketa Minuteman III).

Komentari