Na današnji dan

Zločinačko savezničko bombardiranje Dresdena (1945.)

Dresden, Teilansicht des zerstörten Stadtzentrums über die Elbe nach der Neustadt. In der Bildmitte der Neumarkt und die Ruine der Frauenkirche.

Saveznička akcija bombardiranja njemačkog Dresdena počela je 13.2.1945. Često ju se uspoređuje s bombardiranjem Hirošime i Nagasakija. Tri su dana 1300 teških bombardera sipali bombe po Dresdenu. Bombe su bile zapaljive, napravljene tako da izazivaju požarne oluje u gradu i tako povećaju štetu.

Takva nasumična bombardiranja civilnih ciljeva bila su protiv međunarodnih konvencija ratovanja. Prekrasni barokni grad Dresden uništen je gotovo do temelja. Među saveznicima se za taj nehumani čin obično tereti zapovjednika bombarderske komande RAF-a, glavnog zračnog maršala Arthura Harrisa, koji je dobio nadimke Bomber Harris i Butcher (Mesar). Ipak, teško je reći koliko je bio odgovoran on, a koliko sam premijer Churchill. U svakom slučaju, za ta djela nitko nikada nije odgovarao pred sudom, a Harrisu je čak otkriven i spomenik u Londonu, unatoč prosvjedima iz Njemačke.

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=G-ONKg5ci3I

Komentari