Na današnji dan

Zlata Bartl, slavna izumiteljica začina Vegeta – 2008

Zlata Bartl izmislila je Vegetu – začin sa sušenim povrćem koji će postati legendarno popularan. Podravka je počela Vegetu proizvoditi 1959. godine, a s vremenom je taj začin došao na tržište čak 40-ak zemalja svijeta i postao jedan od najpoznatijih hrvatskih brandova.

Dana 30. srpnja 2008. godine umrla je Zlata Bartl, hrvatska znanstvenica i izumiteljica. Studirala je na zagrebačkom prirodoslovnom fakultetu, gdje je diplomirala kemiju, fiziku, matematiku i mineralogiju. Godine 1955. zaposlila se u koprivničkoj Podravci. Na njenu inicijativu to je poduzeće 1957. počelo proizvoditi dehidratiziranu juhu. Radeći u Podravkinom laboratoriju, Zlata Bartl je osmislila Vegetu – začin sa sušenim povrćem koji će postati legendarno popularan.

Podravka je počela Vegetu proizvoditi 1959. godine, a s vremenom je taj začin došao na tržište čak 40-ak zemalja svijeta i postao jedan od najpoznatijih hrvatskih brandova. Zlata Bartl dobila je nadimak Teta-Vegeta i primila je mnoge nagrade. Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle i Zlatnom kunom za životno djelo. Godine 2006. postala je i počasnom građankom Koprivnice.

Umrla je u Općoj bolnici u Koprivnici, u 89. godini.


Komentari