Na današnji dan

Židovsko podrijetlo britanskog premijera Disraelija – 1804.

Premijerovo prezime izvorno se pisalo D’Israeli, što znači od Izrelićana tj. Židova. 

Dana 21. prosinca 1804. godine rođen je poznati britanski premijer židovskog podrijetla – Benjamin Disraeli. Njegovi su preci bili Židovi koji su do 1492. godine vjerojatno živjeli na Pirenejskom poluototku (današnja Španjolska i Portugal). Kad su 1492. godine Židovi protjerani iz španjolskih zemalja, Disraelijevi su se izgleda preselili u sjevernu Italiju. Premijerov je djed rođen pokraj talijanskog grada Ferrare, a preselio se 1748. u Englesku. Premijerov otac rođen je u Engleskoj, nedaleko od Londona. Sve u svemu, premijer Benjamin Disraeli pripadao je već trećoj generaciji te obitelji koja je živjela u Engleskoj.

Premijerovo prezime izvorno se pisalo D’Israeli, što znači od Izrelićana tj. Židova. Tek je Benjamin promijenio pisanje svog prezimena u Disraeli (bez apostrofa). Otac dao malog Benjamina krstiti s 12 godina, čime je ovaj postao kršćanin, i to anglikanskog usmjerenja. Unatoč tome što zapravo nije bio židovske vjere, često su ga napadali zbog njegovog židovskog podrijetla.

Benjamin Disraeli bio jedan od rijetkih državnika u svjetskoj povijesti koji su ujedno bili i književnici. Naime, Disraeli je napisao niz romana, i to iz područja beletristike. Poznatija su mu djela Vivian Grey, Venetia, Tancred, Sybil, The Rise of Iskander, Coningsby i Endymion.


Benjamin Disraeli postao je britanski ministar financija 1866. godine, a zatim je 1874. došao na i mjesto premijera. Na toj je poziciji bio u vrlo dobrim odnosima s tadašnjom britanskim kraljicom Viktorijom. Upravo je Disraeli ishodio da kraljica Viktorija dobije titulu carice Indije. Zbog toga su mu protivnici prigovarali da je imperijalist. Kraljica ga je nagradila tako da ga je učinilla lordom, a dala mu je i visoku titulu Earl of Beaconsfield (u Velikoj Britaniji titula Earl otprilike odgovara tituli grofa u ostatku Europe).

Komentari