Na današnji dan

Židov koji je želio savez s nacistima i fašistima – 1907.

Stern je Britance smatrao većim neprijateljima Židova od nacista.

Dana 23. prosinca 1907. godine rođen je Avraham Stern, osnivač židovske militantne cionističke skupine Lehi, koja se borila protiv Britanca. Lehi je bila kratica za Lohamei Herut Israel što znači otprilike Borci za slobodu Izraela. Cilj te organizacije bio je ostvarivanje nezavisne židovske države u Palestini. Budući da je u to doba nad Palestinom vrhovnu vlast imala Velika Britanija, pripadnici Lehija borili su se protiv Britanaca želeći ih prisiliti da Židovima konačno daju nezavisnost.

Avraham Stern bio je osnivač Lehija, koji su po njemu nazivali i Sternovom bandom. Metode te organizacije bile su nasilne. Primjerice, 1944. ubili su britanskog političara lorda Moynea, koji je bio ministar u Churchillovoj vladi zadužen za Bliski istok. Kasnije su ubili i izaslanika UN-a – poznatog grofa Folkea Bernadottea – koji je čak bio i potomak švedske kraljevske obitelji. Sudjelovali su i u krvavom masakru nad Arapima u Palestini. Zbog takvog djelovanja, Sternov Lehi smatran je terorističkom organizacijom.

Zanimljivo je da je Avraham Stern kao čelnik Lehija pokušao tijekom Drugog svjetskog rata dogovoriti savez s Hitlerovom Njemačkom. Naime, Stern je Britance smatrao većim neprijateljima Židova od nacista. Stoga je ponudio Nijemcima da se Lehi bori na njihovoj strani protiv Britanaca, a zauzvrat da Njemačka otpremi Židove iz Europe u Palestinu, gdje bi oni osnovali svoju državu.


Avraham Stern stekao je mnogo protivnika i među Židovima i među Britancima. Ubijen je već rane 1942. godine u Palestini. Jedan od njegovih nasljednika na mjestu vođa Lehija bio je nitko drugi nego kasniji poznati izraelski premijer Yitzhak Shamir.

Komentari