Na današnji dan

Židov iz Mađarske koji je osnovao Paramount Pictures – 1873.

Američki filmski mogul Adolph Zukor zapravo je rođen na području Mađarske.

Na današnji dan 1873. godine rođen je američki filmski mogul Adolph Zukor, osnivač i dugogodišnji vodeći čovjek Paramount Picturesa. Vrlo je zanimljivo da je Zukor rođen zapravo na području današnje Mađarske – u mjestu Ricse na području poznate vinorodne regije Tokaj. Danas je mjesto Ricse udaljeno samo petnaestak kilometara od tromeđe Mađarske, Slovačke i Ukrajine.

Adolph Zukor bio je židovskog podrijetla, a kraj u kojem je rođen pripadao je u to vrijeme Austro-Ugarskoj. U Sjedinjene Američke Države iselio se Zukor kad mu je bilo samo oko 16 godina.

Godine 1912. osnovao je Zukor kompaniju iz koje će kasnije nastati Paramount Pictures. Izvorno se Zukorova filmska kompanija zvala Famous Players Film Company, a imala je sjedište u New Yorku (prije Hollywooda upravo je New York bio središte rane američke filmske industrije). Zukor je u filmskoj industriji zagovarao koncept zvijezda (eng. stars) tj. poznatih glumaca koji čine filmove zanimljivima publici. Također je bio poznat po tzv. vertikalnoj integraciji u menadžmentu (isti vlasnik posjeduje i filmske studije i distribuciju i kino dvorane). Zanimljivo je da je Adolph Zukor doživio čak 104. godinu života, a umro je u Los Angelesu u Kaliforniji.


Komentari