Na današnji dan

Žena s činom maršala – kći najbogatijeg zemljoposjednika u Škotskoj – 1901.

by Madame Yevonde, matte bromide print on card mount, March 1959

Princeza Alice bila je jedina žena u britanskoj povijesti s činom glavnog maršala (eng. Air Chief Marshal) u Kraljevskom zrakoplovstvu (RAF).

Na današnji dan 1901. godine u Londonu je rođena Alice Christabel Montagu Douglas Scott, britanska aristokratkinja koja je udajom postala članicom kraljevske obitelji Windsor, s titulom princeze. Alice je bila iz ugledne obitelji Montagu Douglas Scott, koja je vukla podrijetlo, ni manje ni više, nego od britanskog kralja Karla II. (doduše, po nezakonitoj liniji). Obitelj Montagu Douglas Scott posjedovala je čak dvije vojvodske titule – vojvode od Buccleucha i vojvode od Queensberryja.

Otac princeze Alice, John Charles Montagu Douglas Scott, bio je sedmi vojvoda od Buccleucha i deveti vojvoda od Queensberryja. Zanimljivo je da je on bio najveći zemljoposjednik u cijeloj Škotskoj. Ipak, Alice se udala čak iznad svog staleža. Naime, 1935. godine udala se za princa Henryja, vojvodu od Gloucestera (strica današnje britanske kraljice Elizabete II. iz dinastije Windsor). Tom je udajom Alice dobila titulu britanske princeze i vojvotkinje od Gloucestera.

Osobito je zanimljivo da je princeza Alice tijekom Drugog svjetskog rata postala zapovjednicom Ženskih pomoćnih zračnih snaga (eng. Women’s Auxiliary Air Force – WAAF). Na tom je položaju imala čin Air Chief Commandant, koji je odgovarao general-bojniku u kopnenoj vojski i činu zračnog vicemaršala (Air Vice-Marshal) u Kraljevskom zrakoplovstvu (RAF). Kasnije je princeza Alice unaprijeđena čak i u čin glavnog zračnog maršala (Air Chief Marshal) RAF-u.


Žene su u povijesti vrlo rijetko imale maršalske činove. Princeza Alice bila je jedina žena u britanskoj povijesti sa spomenutim činom glavnog zračnog maršala (eng. Air Chief Marshal). U Velikoj Britaniji dosad su dvije žene promaknute u niži čin Air Vice-Marshal (eng. Elaine West i Sue Gray). U Australiji je Julie Hammer 2003. godine promaknuta u čin Air Vice Marshal, a isti je čin 2009. dobila i Australka Margaret Mary Staib. Danas u Tajlandu kraljica Sirikit (supruga vladajućeg kralja) posjeduje čin maršala Tajlandskih zračnih snaga.

Komentari