Na današnji dan

Žena s činom maršala – kći najbogatijeg zemljoposjednika u Škotskoj – 1901.

Princeza Alice bila je jedina žena u britanskoj povijesti s činom glavnog zračnog maršala u Kraljevskom zrakoplovstvu (RAF).

Dana 25. prosinca 1901. godine rođena je u Londonu Alice Christabel Montagu Douglas Scott, britanska aristokratkinja koja je udajom postala članicom kraljevske obitelji Windsor, s titulom princeze. Alice je bila iz ugledne obitelji Montagu Douglas Scott, koja je vukla podrijetlo od britanskog kralja Karla II. (doduše, po nezakonitoj liniji). Obitelj Montagu Douglas Scott posjedovala je dvije vojvodske titule – vojvode od Buccleucha i vojvode od Queensberryja.

Otac princeze Alice – John Charles Montagu Douglas Scott – bio je sedmi vojvoda od Buccleucha i deveti vojvoda od Queensberryja. On je bio najveći zemljoposjednik u cijeloj Škotskoj. Ipak, Alice se udala čak iznad svog staleža. Naime, 1935. godine udala se za princa Henryja, vojvodu od Gloucestera (strica današnje britanske kraljice Elizabete II. iz dinastije Windsor). Tom je udajom Alice dobila titulu britanske princeze i vojvotkinje od Gloucestera.

Princeza Alice tijekom Drugog svjetskog rata postala je zapovjednicom Ženskih pomoćnih zračnih snaga (engl. Women’s Auxiliary Air Force – WAAF). Na tom je položaju imala čin Air Chief Commandant, koji je odgovarao generalu-bojniku u kopnenoj vojski i činu zračnog vicemaršala u Kraljevskom zrakoplovstvu (RAF). Kasnije je princeza Alice unaprijeđena i u čin glavnog zračnog maršala (engl. Air Chief Marshal).


Žene su u povijesti vrlo rijetko imale maršalske činove. Princeza Alice bila je jedina žena u britanskoj povijesti sa spomenutim činom glavnog zračnog maršala. U Velikoj Britaniji do sada su dvije žene promaknute u niži čin Air Vice-Marshal (Elaine West i Sue Gray). U Australiji je Julie Hammer 2003. godine promaknuta u čin Air Vice Marshal, a isti je čin 2009. dobila i Australka Margaret Mary Staib. Danas u Tajlandu kraljica Sirikit (supruga vladajućeg kralja) posjeduje čin maršala Tajlandskih zračnih snaga.

Komentari