Na današnji dan

Žena po kojoj se zove slavna Lujzinska cesta – 1791.

Marija Lujza bila je 22 godine mlađa od svog budućeg supruga Napoleona Bonapartea.

Dana 12. prosinca 1791. godine rođena je supruga Napoleona Bonapartea – znamenita carica Marija Lujza. Rođena je u Beču – prijestolnici Habsburške Monarhije – a otac joj je bio austrijski car i hrvatsko-ugarski kralj Franjo. 

Marija Lujza od rođenja je imala titulu austrijske nadvojvotkinje, što je u toj zemlji bio ekvivalent onome što obično nazivamo kraljevskim princezama. Marija Lujza bila je 22 godine mlađa od svog budućeg supruga Napoleona Bonapartea. On je preuzeo vlast u Francuskoj kad je njoj bilo samo 8 godina. Isprva je Napoleon bio oženjen poznatom Jozefinom de Beauharnais, koja je bila čak 6 godina starija od njega. Međutim, budući da mu Jozefina nije mogla roditi nasljednika, Napoleon je tražio dalje. Želio je pronaći mladenku na nekom od najmoćnijih europskih dvorova, kako bi svojoj dinastiji dodao određenu količinu stare carske krvi, a ujedno i osigurao savezništvo sa stranim vladarima.

Napoleon se želio oženiti sestrom ruskog cara – velikom kneginjom Anom Pavlovnom – kojoj je bilo samo 14 godina. To je izazvalo alarm u Austriji, jer bi takav ženidbeni savez povezao Francusku i Rusiju i ostavio Austrijance u svojevrsnom sendviču između tih dviju sila. Stoga su se Austrijanci potrudili brže bolje ponuditi svoju kandidatkinju – Mariju Lujzu. Ona je upravo trebala navršiti 18 godina i bila je dobar izbor za Napoleona. Sve je dogovoreno za svega nekoliko mjeseci i Marija Lujza postala je Napoleonova supruga s navršenih 18 godina (njemu je bilo već 40).


Kad je prvi put vidjela Napoleona, Marija Lujza je izjavila: “Mnogo ljepše izgledate nego na portretu.” Postala je carica Francuza i kraljica Italije. Napoleon ju je učinio trudnom već nekoliko mjeseci nakon vjenčanja. Rodila je sina – Napoléona Françoisa Josepha Charlesa Bonapartea – koji je dobio titulu kralj Rima.

Važna je za Hrvatsku činjenica da se poznata Lujzinska cesta od Karlovca do Rijeke zove po Mariji Lujzi. Ta je cesta nekada bila jedna od najmodernijih u čitavoj Habsburškoj Monarhiji, a građena je od 1803. do 1811. godine.

Komentari