Na današnji dan

Žena od koje potječe većina pripadnika europskih kraljevskih dinastija – 1409.

Svojim je potomstvom Elizabeta Luksemburška postala pretkom većine europskih kraljevskih i carskih dinastija (primjerice, posljednji ruski car Nikolaj II. bio je njen izravni potomak u ženskoj liniji).

Dana 7. listopada 1409. godine rođena je Elizabeta Luksemburška, jedina kći rimsko-njemačkog cara Žigmunda Luksemburškog. Bila je kći careve supruge Barbare Celjske, možebitne „Crne kraljice“ iz narodnih legendi. Grof i knez Fridrik Celjski, osobito poznat po svojoj vezi s Veronikom Desinićkom, bio je Elizabetin ujak (majčin brat).Teoretski je Elizabeta Luksemburška, kao jedino dijete cara Žigmunda, trebala naslijediti veliki skup zemalja. Naime, car Žigmund Luksemburški vladao je Hrvatskom, Ugarskom i Češkom, a bio je također i njemački kralj te car Svetog Rimskog Carstva. Elizabeta, međutim, osobno nije naslijedila mnogo stvarne vlasti nad spomenutim kraljevstvima. Ipak, svojim je potomstvom postala pretkom većine europskih kraljevskih i carskih dinastija (primjerice, posljednji ruski car Nikolaj II. bio je njen izravni potomak u ženskoj liniji).

Elizabeta Luksemburška rođena je u Višegradu 1409. godine, a osobito je zanimljivo da joj je majka Barbara Celjska u tom trenutku imala samo 17 godina. Također je zanimljivo da su Elizabetu udali za austrijskog vojvodu Alberta Habsburškog kad joj je bilo samo 11 godina. Albert je naslijedio većinu zemalja i titula svog tasta Žigmunda Luksemburškog, no umro je ni dvije godine nakon njega. Time je Elizabeta ostala udovicom kad joj je bilo samo 30 godina. U trenutku suprugove smrti bila je trudna, a sina i nasljednika rodila je nekoliko mjeseci kasnije. Elizabeta se zatim tijekom nekoliko godina borila za priznanje vladarskih naslova svome sinu. Tijekom tih borbi je i preminula, u dobi od samo 33 godine.

Komentari