Na današnji dan

Žena kojoj su i stric i suprug postali američkim predsjednicima – 1884.

U trenutku kad je njen stric Theodore postao predsjednikom imala je Eleanor Roosevelt samo 16 godina. 

Dana 11. listopada 1884. godine rođena je Eleanor Roosevelt, američka prva dama i društvena aktivistica. Bila je nećakinja američkog predsjednika Theodorea Roosevelta (26. predsjednika SAD), a udala se za Franklina Delana Roosevelta, kasnije također predsjednika (32. predsjednika SAD-a). Zanimljivo je da je Eleanor Roosevelt bila ujedno američka prva dama s najdužim stažem na tom položaju u povijesti, jer je njen suprug Franklin D. Roosevelt bio jedini američki predsjednik s više od dva osvojena mandata (dobio ih je čak četiri).

Eleanorin otac bio je Elliott Bulloch Roosevelt, mlađi brat američkog predsjednika Theodorea Roosevelta. U trenutku kad je njen stric postao predsjednikom (1901. godine) imala je Eleanor samo 16 godina. Dakako, njena obitelj bila je zbog političkog utjecaja vrlo ugledna, a posjedovala je i znatno bogatstvo.

Franklin Delano Roosevelt bio je također Eleanorin rođak, što se lako može naslutiti već i po njihovom zajedničkom prezimenu. Ipak, bili su u rodbinskoj vezi tek u sedmom koljenu, što je prilično daleko srodstvo. Eleanor je Franklina upoznala 1902. godine, kad je njoj bilo 17 godina, a njemu 20. Vjenčali su se na Dan svetog Patrika (17. ožujka) 1905. godine, kad je Eleanor bila u 21. godini života. Zanimljivo je da je mladenku do oltara tada dopratio osobno njen stric – tadašnji američki predsjednik Theodore Roosevelt – jer joj je otac bio preminuo čak desetak godina ranije.


Komentari