Na današnji dan

Žena koja se zaredom udala za kraljeve dviju različitih država – 1558.

U dobi od 19 godina postala je Eleonora Austrijska kraljicom Portugala jer se udala za portugalskog kralja Manuela I. iz dinastije Aviz.

Dana 25. veljače 1558. godine umrla je Eleonora Austrijska, žena koja je tijekom života bila kraljica-supruga dviju različitih država. Naime, prvo se udala za kralja Portugala, a kasnije za kralja Francuske.

Eleonora Austrijska rođena je u Leuvenu 1498. godine, kao prvo dijete Ivane od Kastilje i Filipa Lijepog iz dinastije Habsburg. Radilo se o izrazito moćnoj obitelji, jer je Eleonorina majka bila nasljednica španjolskih zemalja, a otac nasljednik golemih posjeda vojvoda od Burgundije. Eleonora je imala dvojicu braće, a oni su naslijedili, kao muški potomci, spomenute posjede i time se uvrstili među najmoćnije vladare u europskoj povijesti. Bili su to Karlo V. (car Svetog Rimskog Carstva i vladar nad golemim prostranstvom današnje Španjolske, Belgije, Nizozemske, Austrije, Milana, južne Italije i novootkrivenih posjeda u Latinskoj Americi) i Ferdinand (također car Svetog Rimskog Carstva i kralj Hrvatske, Ugarske, Češke itd.)

U dobi od 19 godina postala je Eleonora kraljicom Portugala jer se udala za portugalskog kralja Manuela I. iz dinastije Aviz. On je bio gotovo 30 godina stariji od nje, a umro je samo oko tri i pol godine nakon tog vjenčanja. Time je Eleonora već u dobi od 23 godine postala udovicom.

Kraljica Eleonora ponovno se udala nakon osam i pol godina udovištva, i to za francuskog kralja Franju I., koji je također bio udovac. On je bio samo oko četiri godine stariji od nje. Tom je udajom Eleonora od kraljice-udovice Portugala postala kraljicom Francuske. Oba spomenuta njena braka uvelike je politički namjestio njen brat, car Karlo V. Habsburški. Godine 1547. ponovno je postala udovicom, a posljednjih gotovo deset godina života provela je kao dvostruka kraljica i dvostruka udovica, ne udajući se više nikada. Umrla je na području današnje Španjolske u 60. godini života.


Komentari