Na današnji dan

Žena koja je potajno vladala SAD-om – 1872.

Kad je američki predsjednik Woodrow Wilson 1919. godine doživio težak moždani udar, ostao je paraliziran i gotovo potpuno onesposobljen. Njegova supruga tu je činjenicu zatajila od javnosti.

Dana 15. listopada 1872. godine rođena je žena koja je u vrijeme predsjedničkog mandata svog supruga imala zacijelo najveću moć od svih Prvih dama SAD-a. Naime, Edith Wilson bila je supruga znamenitog američkog predsjednika Woodrowa Wilsona (jedini američki predsjednik koji je bio doktor znanosti). Kad je Wilson 1919. godine doživio težak moždani udar, ostao je paraliziran i gotovo potpuno onesposobljen. Njegova supruga tu je činjenicu zatajila od javnosti. U suradnji s njegovim liječnikom i tajnikom, ona je zavarala praktički cijelu naciju tvrdnjama da predsjednika moždani udar nije teško pogodio. U stvarnosti je predsjedničke poslove uvelike vodila ona, zajedno sa spomenutim suradnicima. Wilsona su čak namještali za fotografiranje, tako da se ne vidi njegova paraliziranost, pa je takve fotografije dobivala javnost.

Takvo stanje potrajalo je gotovo jednu i pol godinu, sve do kraja Wilsonovog mandata (bio mu je to drugi mandat, a prvi je u cijelosti odradio prije udara). Zanimljivo je da je Edith Wilson bila potomak znamenite indijanske princeze Pocahontas. Bila je gotovo 16 godina mlađa od Woodrowa Wilsona, a nadživjela ga je za više od 40 godina. Za cijelu prijevaru oko stvarnog zdravstvenog stanja predsjednika Wilsona saznalo se u javnosti tek nakon njegove smrti.

Komentari