Na današnji dan

Žena koja bi danas bila ruska carica da još postoji Rusko Carstvo – 1953.

Piše: Tin Pongrac

Marija Vladimirovna potomak je ruske dinastije Romanov.

Na današnji dan 1953. godine rođena je ruska velika kneginja Marija Vladimirovna. Da danas postoji Rusko Carstvo ona bi bila njegova vladarica jer je upravo ona na čelu onoga što je ostalo od poznate dinastije Romanov nakon ubojstava koja su uslijedila po Oktobarskoj revoluciji.

Velika kneginja Marija Vladimirovna potomak je ruskih careva, a rođena je u Madridu gdje je njena obitelj bila u egzilu. Otac joj se zvao Vladimir Kirilovič Romanov i bio je glava dinastije Romanov od 1938. pa sve do svoje smrti 1992. godine (dakle, tijekom vrlo dugog razdoblja od gotovo 54 godine). Marija Vladimirovna bila je njegova jedina kći pa time i nasljednica na mjestu glave kuće Romanov. Kad je Vladimir Kirilovič umro u Miamiju na Floridi 1992. godine, Marija Vladimirovna naslijedila ga je na mjestu pretendenta na rusko carsko prijestolje.


Marija Vladimirovna udala se za njemačkog princa Franza Wilhelma od Pruske, koji je također potomak svrgnute carske dinastije (njemačka carska dinastija nosi ime Hohenzollern). Princ Franz Wilhelm praunuk je posljednjeg njemačkog cara Wilhelma II. – poznatog po događajima iz Prvog svjetskog rata.

Osobito je zanimljivo da Marija Vladimirovna ima samo jednog sina – Georgija Mihailoviča, koji je po ocu zapravo pripadnik njemačke carske dinastije Hohenzollern. Po logici nasljeđivanja on bi trebao naslijediti od nje i rusko carsko prijestolje, čime bi u budućnosti pretendent na titulu ruskog cara bio zapravo njemački princ Hohenzollern.

Komentari