Na današnji dan

Zeleni grof Amadeo od Savoje (1334.)

Dana 4. siječnja 1334. rođen je Amedeo VI. od Savoje, francusko-talijanski aristokrat s nadimkom Zeleni grof (tal. Il Conte Verde, fr. Comte Vert). Rodio se u Chambéryju, povijesnoj savojskoj prijestolnici smještenoj u Alpama na području današnje Francuske. Grof Amadeo je po majci, Jolandi od Montferrata, potjecao od bizantske carske dinastije Paleologa. Njegov pradjed Andronik II. Paleolog bio je bizantski car na prijelazu iz 13. u 14. stoljeća.

Amadeo je naslijedio titulu grofa od Savoje, a nadimak Zeleni grof dobio je zbog sklonosti zelenoj odjeći i zelenim ukrasima na viteškoj opremi, osobito pri turnirskim natjecanjima i dvorskim svečanostima. Vladao je alpskim područjem na današnjoj francusko-talijanskoj granici, a zbog svojih vojničkih osvajanja postao je poznatim diljem Europe. Sudjelovao je i u križarskom pohodu na Galipolje i obalu Crnog mora 1366. i 1367. godine, tijekom kojeg je postigao pobjedu nad vojskom Osmanskog Carstva.

Zeleni grof bio je jedan od prvih savojskih vladara koji su imali znatnu ulogu u talijanskim zemljama (ranije je Savoja bila orijentirana uglavnom na francusku stranu Alpa). Amadeo je prilikom ratovanja u Italiji i poginuo, u gradu Campobassu, na području talijanske pokrajine Molise.


Komentari