Na današnji dan

Završio je Shermanov Marš do mora (1864.)

Gen. William T. Sherman, ca. 1864-65. Mathew Brady Collection. (Army) Exact Date Shot Unknown NARA FILE #: 111-B-1769 WAR & CONFLICT BOOK #: 125

Jedan od najpoznatijih generala Američkog građanskog rata bio je pravnik i bankar William T. Sherman. Borio se na strani Sjevera. Shermanov cilj krajem 1864. godine bio je lučki grad Savannah u Georgiji. Taj grad držali su Britanci i lojalisti.

S vojskom od 62.000 ljudi krenuo je iz Atlante 15. studenog te umarširao u Savannu na današnji dan 1864. te ga zauzeo bez borbe. To je bilo prvi put da je Sherman primijenio taktiku spaljene zemlje. Vojnicima je čak naređeno da kradu namirnice te unište sve što im nije potrebno. Iza njih ostala je uništena i sva infrastruktura. Prema Shermanovoj procjeni učinjena šteta iznosila je oko 100 milijuna dolara. Nisu svi podržavali takav način ratovanja iako je uvelike oslabio južnjačke države. Nakon što je stigao u Savannu, poslao je telegram predsjedniku Lincolnu. Poručio je da mu predaje grad kao božićni poklon.

Piše: Marsela Alić


Komentari