Na današnji dan

Završio Drugi svjetski rat u Europi – 1945.

Unatoč potpisanoj predaji, neke njemačke jedinice nastavile su se boriti. Najveća od njih bila je Grupa armija Centar, pod zapovjedništvom feldmaršala Ferdinanda Schörnera, kojeg je Hitler u oporuci imenovao novim vrhovnim zapovjednikom cjelokupne kopnene vojske.

Osmog svibnja 1945. godine točno u 23:01 stupio je na snagu sporazum o njemačkoj predaji potpisan u Reimsu dan ranije. Time je službeno završen Drugi svjetski rat u Europi. Britanci danas zbog toga slave tzv. V-E Day (Victory in Europe Day). Ipak, zanimljivo je da su se neke njemačke jedinice nastavile boriti. Najveća od njih bila je Grupa armija Centar, pod zapovjedništvom feldmaršala Ferdinanda Schörnera, kojeg je Hitler u oporuci imenovao novim vrhovnim zapovjednikom cjelokupne kopnene vojske.

Borile su se još i neke njemačke jedinice u Grčkoj, Sloveniji i Francuskoj. Najduže su otpor pružale njemačke jedinice sastavljene od gruzijskih boraca, koje su držale otok Texel u Nizozemskoj. One su svladane tek 20. svibnja 1945. godine. Jedinice Nezavisne Države Hrvatske, zajedno s mnogo civila, kretale su se prema Celju u Sloveniji.


Komentari