Na današnji dan

Završila sovjetska okupacija danskog otoka Bornholm – 1946.

Slično kao što su okupirali istočni dio Njemačke, Sovjeti su nakon Drugog svjetskog rata pod okupacijom držali i danski otok Bornholm. Riječ je o strateški vrlo važnom otoku u Baltičkom moru.

Sovjetske okupacijske trupe konačno su napustile danski otok Bornholm 5. travnja 1946. godine. Mnogima je nepoznato da su Sovjeti jedno vrijeme nakon Drugog svjetskog rata držali taj dio Danske pod okupacijom, slično kao i istočni dio Njemačke. Otok Bornholm nalazi se na strateški vrlo važnom položaju, usred Baltičkog mora. S njega se može kontrolirati promet kroz Baltik, pa je na njemu bila izgrađena i najveća srednjovjekovna tvrđava u čitavoj Sjevernoj Europi – dvorac Hammershus. Ime Bornholm znači otprilike Otok Burgunđana, a neki smatraju da je važno germansko pleme Burgunđana, po kojem je nazvana Burgundija u Francuskoj, podrijetlom povezano s tim otokom.

Pred kraj Drugog svjetskog rata Nijemci na otoku Bornholm znali su da je predaja neizbježna. Nisu se željeli predati Sovjetima, pa su čak tražili da Britanci pošalju barem jednog svog vojnika na otok, kako bi se mogli njemu predati. To nije uspjelo, pa su Sovjeti okupirali otok u svibnju 1945. godine. Njemački garnizon od oko 12.000 ljudi predao se nakon kraće borbe.

Nakon otprilike 11 mjeseci okupacije SSSR je ipak odlučio povući svoje snage s otoka. No, Sovjetski Savez postavio je uvjet da zapadne snage nikada u budućnosti ne smiju biti stacionirane na otoku. Sovjeti su smatrali da bi dolazak npr. američkih snaga na otok značio objavu rata Sovjetskom Savezu, što dokazuje stratešku važnost tog otoka za područje Baltika.


Komentari