Na današnji dan

Završila okupacija Austrije od strane savezničkih sila – 1955.

Zanimljivo je da se zapovjedništvo britanske okupacijske zone u Austriji nalazilo u znamenitom dvorcu Schönbrunn, iz kojeg je nekoć vladala i carica Marija Terezija.

Dana 27. srpnja 1955. godine završila je okupacija Austrije od strane savezničkih sila, koja je trajala još od 1945. godine. Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Sovjetski Savez time su omogućile obnovu Austrijske nezavisnosti. Tijekom prethodnih deset godina Austrija je bila podijeljena na četiri okupacijske zone, slično susjednoj Njemačkoj. Međutim, dok je Istočna Njemačka ostala u sferi SSSR-a, u Austriji su sovjeti dopustili spajanje njihovog dijela s ostatkom zemlje, uz uvjet austrijske neutralnosti (nepripadnosti vojnim savezima poput NATO-a).

Sovjetski Savez pod okupacijom je od 1945. do 1955. godine držao Donju Austriju, dio Gornje Austrije, Gradišće (Burgenland) i znatan dio Beča. Zapovjedništvo sovjetske zone nalazilo se u palači Epstein u Beču, u neposrednoj blizini zgrade austrijskog parlamenta. Zanimljivo je da se britansko zapovjedništvo nalazilo u znamenitom dvorcu Schönbrunn, iz kojeg je nekoć vladala i carica Marija Terezija. Amerikanci su sjedište svoje zone imali u zgradi Austrijske narodne banke, a Francuzi u zgradi hotela Kummer u bečkom okrugu Mariahilf.


Komentari