Na današnji dan

Završila Falklandska kriza (1771.)

Prvi europski pomorci koji su stigli na Falklandsko otočje u 16. stoljeću bili su Englezi. Španjolci su tvrdili da ovo otočje u južnom Atlantiku treba pripasti njima. Otoci su do sredine 18. stoljeća bili nenaseljeni. 

Nakon kraja Sedmogodišnjeg rata, od 1764. na Istočnom Falklandu su Francuzi gradili naselje Port Louis. Nakon dvije godine engleski časnik John Byron na Zapadnom je Falklandu osnovao naselje Port Egmont. To je dovelo do sukoba sa Španjolskom. Ona je proglasila čitavo otočje 1766. dijelom Generalne kapetanije Buenos Aires. Španjolci su sljedeće godine pridobili i francusko naselje te ga preimenovali u Puerto Soledad. Izgledalo je kao da će Engleska i Španjolska zaratiti, ali su obje strane zapravo pokušale izbjeći rat te je došlo do kompromisa – Englezi neće smetati Španjolcima u naseljavanju i obratno.

Kad je 1769. španjolski brod San Felipe naišao na engleski brod Tamar na granici između Zapadnog i Istočnog Falklanda, britanski je zapovjednik pozvao španjolskog i zatočio ga. Pustio ga je pod uvjetom da njegov brod napusti Falklandske otoke. Potom su Španjolci zahtijevali da u 6 mjeseci svi Britanci napuste otočje. Englezi su to odbili s argumentom da su ih oni otkrili.

Španjolci su poslali tri broda, ali su se nakon neuspješne bitke povukli. Španjolci su poslali veće pojačanje te zauzeli Port Egmont. Fortifikacija je bila unišena, a Britancima je naređeno napuštanje otočja. Kako Španjolci nisu htjeli izazvati rat, opravdavali su se Britancima na način da su optužili guvernera Buenos Airesa za samovoljno ponašanje. Britanci su, pak, poslali velik dio snaga mornarice na Falklandsko otočje. Krajem 1770. zaista je izbio rat. Na kraju je britanski kralj Đuro III. zaključio da sukob treba riješiti diplomatskim putem.

Španjolska je na današnji dan 1771. pristala povući vojsku iz Port Egmonta. Sukob između Španjolske i Velike Britanije zbog Falklandskih otoka između 1769. i 1771. naziva se Falklandska kriza. Pitanje pripadnosti otočja nije riješeno do 1832. godine.

Piše: Marsela Alić

Komentari