Na današnji dan

Zašto se Nobelove nagrade uručuju na današnji dan? – 1896.

Ceremonije dodjele održavaju se u Koncertnoj dvorani u Stockholmu. Jedino se Nobelova nagrada za mir uručuje odvojeno, na posebnoj ceremoniji u Oslu.

Na današnji dan umro je od moždanog udara u San Remu poznati Alfred Nobel. Oporučno je ostavio veći dio svoje imovine, koja bi danas vrijedila oko 150 milijuna eura, zakladi iz koje će se od 1901. isplaćivati nagrade zaslužnim osobama iz pet područja ljudske djelatnosti (fizika, kemija, medicina, književnost i mir). Šesta nagrada – za ekonomiju – dodana je tek 1969., na poticaj Švedske središnje banke i po nekima nije prava Nobelova nagrada.

Nobelove nagrade svake se godine svečano uručuju na današnji dan u spomen na godišnjicu Nobelove smrti. Ceremonije dodjele održavaju se u Koncertnoj dvorani u Stockholmu. Jedino se Nobelova nagrada za mir dodjeljuje odvojeno, na posebnoj ceremoniji u Gradskoj vijećnici u Oslu u Norveškoj. Razlog za to razdvajanje je u tome što dobitnika Nobelove nagrade za mir ne biraju švedske institucije kao kod ostalih nagrada, nego Norveški Nobelov odbor.


Komentari