Na današnji dan

Zašto se najslavnija milanska operna kuća zove Scala? – 1778.

Obitelj della Scala jedno je vrijeme bila najmoćnija obitelj u čitavoj Italiji. Zanimljivo je da je pri otvaranju operne kuće Scala premijerno izvedena jedna opera skladatelj Antonija Salierija.

Dana 3. kolovoza 1778. godine svečano je otvorena jedna od najpoznatijih opernih kuća na svijetu – milanska Scala. Službeni je naziv te kuće izvorno bio Nuovo Regio Ducale Teatro alla Scala što u prijevodu s talijanskog znači Novo kraljevsko-vojvodsko kazalište Scala. Naziv Scala potječe od činjenice da je ta operna kuća sagrađena na mjestu na kojem je ranije stajala crkva Santa Maria alla Scala. Ta je crkva, pak, dobila ime još u srednjem vijeku po supruzi milanskog vladara koji ju je dao sagraditi. Ta je supruga, naime, bila iz moćne obitelji della Scala (poznate i kao Scaligeri), koja je bila vrlo utjecajna u sjevernoj Italiji u srednjem vijeku (vladali su dugo godina Veronom, a jedno vrijeme i Padovom, Vicenzom, Trevisom, Bresciom, Parmom i Luccom). Dapače, della Scale tj. Scaligeri jedno su vrijeme bili i najmoćnija obitelj u čitavoj Italiji.

Zanimljivo je da je pri otvaranju operne kuće Scala premijerno izvedena opera Antonija Salierija pod nazivom Europa riconosciuta

Komentari