Na današnji dan

Zašto se glavni grad afričkog Čada zvao po Francuzu? (1900.)

Dana 29. svibnja 1900. utemeljen je glavni grad afričke države Čad. Danas se taj grad zove N’Djamena, no od trenutka osnivanja pa sve do 1973. zvao se Fort-Lamy. To izvorno ime dobio je po francuskom časniku zvanom Amédée-François Lamy, koji je junački poginuo u bitki koja se dogodila samo oko mjesec dana prije osnivanja Fort-Lamyja.

Naime, Amédée-François Lamy, s činom bojnika, predvodio je francusku vojsku koja je pobijedila okrutnog afričkog trgovca robovima Rabiha az-Zubayra. Rabih az-Zubayr bio je vrlo neobičan vladar koji je svoju državu, tj. carstvo temeljio na robovskoj vojsci.

Navedena bitka zove se Bitka kod Koussérija, a u njoj su poginuli i bojnik Lamy i trgovac robovima Rabih az-Zubayr. Francuzi su, dakle, u čast poginulog sunarodnjaka zasnovali nakon bitke grad imenom Fort-Lamy. Tek oko 73 godine kasnije promijenio je čadski predsjednik Tombalbaye ime grada u N’Djamena (prema starom arapskom imenu jednog sela u blizini). Dakako, ta je promjena imena bila dio uklanjanja francuskog kolonijalnog naslijeđa (područje Čada bilo je francuska kolonija sve do 1960. godine).

Komentari