Na današnji dan

Zašto se 15-godišnji francuski kralj Luj XV. oženio 22-godišnjom Poljakinjom? – 1725.

Popis tada dostupnih udavača kraljevske krvi navodno je sadržavao čak 99 djevojaka. Maria Leszczyńska odabrana je prvenstveno zato što je bila već u dobi kad je mogla rađati. To je bila vrlo važna stvar jer je mladi 15-godišnji Luj XV. u tom trenutku bio jedini muški pripadnik najstarije grane svoje dinastije, kojoj je prijetilo izumiranje.

Dana 5. rujna 1725. godine 15-godišnji francuski kralj Luj XV. vjenčao se sa 22-godišnjom Poljakinjom imenom Maria Leszczyńska. Ona je bila kći poljskog kralja Stanisława Leszczyńskog. Međutim, budući da je Poljska bila izborna, a ne nasljedna monarhija, sinovi i kćeri poljskih kraljeva nisu imali automatski titule prinčeva i princeza. Zapravo je Maria Leszczyńska bila, u usporedbi s ostalim europskim udavačama, prilično skromnog podrijetla (otac joj je samo kratko vrijeme bio kralj Poljske, a zatim je svrgnut).

Zašto je upravo Maria Leszczyńska odabrana za suprugu tadašnjeg vjerojatno najmoćnijeg kralja u Europi? Popis tada dostupnih udavača kraljevske krvi navodno je sadržavao 99 djevojaka. Maria Leszczyńska navodno nije bila atraktivnog izgleda. Ipak, odabrana je iz dva razloga. Prvo, vjenčanje s njom nije nosilo komplicirane dinastičke obveze prema drugim monarhijama (jer joj otac više nije bio vladajući kralj). Drugo, bila je već u dobi kad je mogla rađati. To je bila vrlo važna stvar jer je mladi 15-godišnji Luj XV. u tom trenutku bio jedini muški pripadnik najstarije grane obitelji Bourbon (to je bila posljedica teške zaraze variolom ili rubeolom, koja je pokosila njegovog malenog brata, majku i oca, a on je jedini iz uže obitelji preživio).

Budući da je postojala bojazan da bi kraljeva uža dinastija mogla njegovom smrću izumrijeti (bio je navodno i sam boležljiv kao dječak), imperativ je bio da mladi kralj što prije dobije nasljednike. Mladenka s 22 godine mogla je to osigurati. I doista, navodno su se kralj i njegova supruga zavoljeli, a ona je prilično brzo počela rađati djecu. Ukupno je rodila čak 11-oro djece u desetak godina, čime je opstanak dinastije bio osiguran.


Komentari