Na današnji dan

Zašto premijeri Luksemburga postaju predsjednicima Europske komisije? – 1937.

Već su dva uzastopna luksemburška premijera (Santer i Juncker) postala predsjednicima Europske komisije. Jacques Santer bio je tijekom čak 10 i pol godina premijer Luksemburga, a zatim je nešto više od četiri godine bio predsjednik Europske komisije (od 1995. do 1999. godine).

Dana 18. svibnja 1937. godine rođen je Jacques Santer, luksemburški političar koji je 1995. godine postao predsjednikom Europske komisije, a time i najmoćnijim čovjekom u institucijama Europske unije. Zanimljivo je da je Santer prije dolaska na taj položaj bio tijekom čak 10 i pol godina premijer Luksemburga, male državice koja je u europskim institucijama bila od samih njihovih početaka. Još je zanimljivije da je Santera na položaju luksemburškog premijera naslijedio Jean-Claude Juncker, koji je kasnije također postao predsjednikom Europske komisije. Juncker je bio na čelu luksemburške vlade još duže nego Santer, tijekom gotovo punih 19 godina.

Jacques Santer rodio se u gradu Wasserbilligu u Luksemburgu, nešto prije početka Drugog svjetskog rata. Taj se gradić nalazi na samoj granici s Njemačkom, a nedaleko je od njega i značajan njemački grad Trier. Santer je luksemburškim premijerom postao 1984. godine, u dobi od 47 godina.

Može se činiti neobičnom činjenica da su već dva uzastopna luksemburška premijera (Santer i Juncker) postala predsjednicima Europske komisije. Naime, Luksemburg je država sa samo oko 550.000 stanovnika, što znači da je njen premijer ponešto sličan gradonačelniku ne osobito velikog europskog grada. Ipak, spomenuta se činjenica možda može tumačiti time što je velikim europskim silama (poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije) prihvatljiviji na vršnoj poziciji političar iz malenog Luksemburga, nego iz konkurentske velike države.


Komentari