Na današnji dan

Zašto londonske policajce zovu Bobiji? – 1850.

Bobiji (engl. Bobbies) dobili su nadimak po Sir Robertu Peelu, koji je kao ministar unutarnjih poslova uveo u Velikoj Britaniji krajem 1820-tih godina nov policijski sustav.

Dana 2. srpnja 1850. godine umro je znameniti britanski političar sir Robert Peel, po kojem su nadimak dobili britanski policijski pozornici Bobiji (engl. Bobbies). Naime, sir Robert je kao ministar unutarnjih poslova uveo u Velikoj Britaniji krajem 1820-tih godina nov policijski sustav, koji je zapošljavao potpuno profesionalne službenike. U ranijim vremenima čuvanjem reda i mira, te borbom protiv kriminala, bavili su se poluprofesionalci, a često i privatnici (tzv. thief-takers).

Nova policijska služba koja je uvedena za vrijeme Peela postala je uzor kasnije i drugim zemljama. U Engleskoj su nove pozornike od milja zvali Bobbies po sir Robertu Peelu (Bob/Bobby tradicionalni je engleski nadimak za osobe imena Robert). U Sjevernoj Irskoj pozornike su zvali Peelers, prema njegovom prezimenu.

Kasnije je sir Robert Peel postao britanski premijer i to u dva navrata. U drugom mandatu bio je premijer britanske kraljice Viktorije, u doba njene rane mladosti. Peel je bio pripadnik Konzervativne stranke (tzv. torijevci), a surađivao je s poznatim vojvodom od Wellingtona (pobjednikom nad Napoleonom kod Waterlooa). Potkraj drugog Peelovog mandata javila se u Irskoj strahovita glad izazvana bolešću krumpira. Bila je riječ o katastrofi za koju okrivljuju i britanske vlastodršce (neki to nazivaju i svojevrsnim genocidom nad Ircima).

 


Komentari